Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Το επόμενο ταξίδι




GREECE - TUNISIA


Το καλοκαίρι σιγά-σιγά πλησιάζει, έτσι και τα όνειρα περιμένουν να πραγματοποιηθούν. Για να βγουν όμως καλά τα όνειρα, πρέπει να τα προγραμματίσουμε σωστά, έτσι άρχισα τις προετοιμασίες.
Το πλάνο λέει Ελλάδα- Ιταλία- Μονακό - Γαλλία ( μια γεύση, είναι κοντά, μπορούμε να ξαναπάμε) - Ισπανία (κεντρικά)- Πορτογαλία - Γιβραλτάρ (πότε θα ξαναφτάσουμε εκεί;) - (γύρισμα προς ) Νότια Ισπανία (πέρασμα στην Αφρική) - Αλγερία- Τυνησία- Σικελία- Ελλάδα.

Οι διαδρομές του ταξιδιού:

ΔΙΑΔΡOΜΗ 1η :
Ξεκινάμε από Ξινό- Νερό μέσω Εγνατία Οδού από Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Σιάτιστα, Γρεβενά μέσω Μηλιάς κατευθυνόμαστε Μέτσοβο, Γιάννενα για να καταλήξουμε Ηγουμενίτσα από όπου θα πάρουμε το Ferry Boat με προορισμό το Bari της Ιταλίας.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2η :
Μέσα στο καράβι το ταξίδι υπολογίζετε να διαρκέσει περίπου 10-11ώρες.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η :
Από Bari κατευθυνόμαστε για Roma, η απόσταση είναι περίπου
430χλμ. Η διάρκεια του ταξιδιού εκτιμάτε στις 5ώρες. Ενδιάμεση στάση μπορεί να γίνει στο Benevento ή στο San Martino.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η :
Από Roma κατευθυνόμαστε προς Genoa. Η διαδρομή είναι 520χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 7ώρες. Μια ενδιάμεση στάση είναι στην Pisa.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η :
Από Genoa κατευθυνόμαστε προς Monaco. Η διαδρομή είναι 200χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 2ώρες. Μια ενδιάμεση στάση είναι στην Albenga και το San Remo .
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η :
Από Monaco κατευθυνόμαστε προς Marseille. Η διαδρομή είναι 210χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 3ώρες. Μια ενδιάμεση στάση είναι στην Frejus και το Le Luc .

ΔΙΑΔΡΟΜΗ7η :
Από Marseille κατευθυνόμαστε προς Barcelona . Η διαδρομή είναι 500χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 6ώρες. Ενδιάμεση στάση είναι στην Sete και το Perpignan .

ΔΙΑΔΡΟΜΗ8η :

Από Barcelona κατευθυνόμαστε προς Madrid . Η διαδρομή είναι 630χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 6ώρες. Ενδιάμεση στάση είναι στην Zaragoza και το Ducado .
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9η :
Από Madrid κατευθυνόμαστε προς Lisboa μέσω Badajoz. Η διαδρομή είναι 624χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει περίπου 7ώρες. Ενδιάμεση στάση είναι στην Merida.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10η :
Από Lisboa κατευθυνόμαστε στο Gibraltar. Η διαδρομή είναι 770χλμ. και εκτιμάται να διαρκέσει 8,5ώρες περίπου. Ενδιάμεση στάση είναι το Faro και η Sevilia.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 11η :
Από Gibraltar πάμε στην Malaga. Η διαδρομή είναι 100χλμ. Κάπου εδώ θα γίνει και το πέρασμα στην Αφρική. Στα 120χλμ. βρίσκεται η πόλη της Almeria η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο Oran (Αφρική). Το καλύτερο πέρασμα είναι από Μάλαγα στην Μελίλλα, απλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα καλοκαιρινά δρομολόγια για να ξέρουμε ημέρες και τιμές. Από εκεί θα ξεκινήσει το ταξίδι στην Αφρική.

ΑΦΡΙΚΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 12η:

Από το Oran κατευθυνόμαστε προς El-Jazair. Η διαδρομή είναι 550χλμ. περίπου ( δεν υπάρχει υπολογισμός - σχέδιο).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 13η:

Από El-Jazair η κατεύθυνση είναι προς Tunis. ( Μόλις βγει το πλάνο θα αναρτηθεί).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 14η:

Από Τυνησία επιστρέφουμε μέσω Σικελίας (Παλέρμο) και μετά στη Νάπολη, Μπάρι, Ελλάδα. Δρομολόγια από Τυνησία για Παλέρμο έχει κάθε Κυριακή 11:οο το πρωί και κάθε Πέμπτη 23:30 το βράδυ. Το πέρασμα από Τυνησία - Παλέρμο στοιχίζει 130 ευρώ περίπου (2+μοτοσκλ.)

1) Ευρώπη : 4.124 χλμ.

2) Αφρική : περίπου από Oran -Tunis : 1.400 χλμ.

Σύνολο : 5.500 χλμ.

Έχουν βρεθεί όλα τα camping με τηλέφωνα- διευθύνσεις, ( http://www.eurocampings.co.uk/en/europe/ ) όλες οι Πρεσβείες για τις απαραίτητες βίζες καθώς και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες για τα 4περάσματα.

Επίσης υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα αξιοθέατα σε όλες τις πόλεις που θα επισκεφτούμε. Όλες οι σελίδες του ταξιδιού είναι περίπου 65 γι΄αυτό το λόγο έχω αναρτήσει μόνο τις πιο σημαντικές.
Για το ταξίδι αυτό, έχουμε προγραμματίσει, μία μέρα να ταξιδεύουμε και μία μέρα να κάνουμε περιήγηση στην γύρω περιοχή ( εδώ είναι συζητήσιμο τη θα γίνει Ιταλία - Γαλλία ).
Όλες οι παραμονές- διανυκτερεύσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε οργανωμένα camping. Οι τιμές είναι περίπου (20-40ευρώ) για 2άτομα + σκηνή + μοτοσυκλέτα. Σχεδόν όλα διαθέτουν πισίνα και βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις. Για τις διανυκτερεύσεις στην Αφρική το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε ξενοδοχειακές μονάδες.


Εκτός από διαβατήρια – νέες ταυτότητες, θα πρέπει να προμηθευτούμε, από την ΕΛΠΑ: διεθνές δίπλωμα (χώρες Αφρικής), χρυσή κάρτα camping (παρέχετε έκπτωση στους κατόχους της), οδική βοήθεια μοτοσυκλέτας και φυσικά την πράσινη κάρτα. Οι βίζες και τα ακτοπλοϊκά θα διευθετηθούν από ταξιδιωτικό γραφείο, μάλλον Θεσ/νίκης.

Επίσης θα πρέπει να γίνουν προληπτικά εμβόλια για ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, και μία αναμνηστική δόση τετάνου.


Οι αποσκευές που προγραμματίζουμε να έχουμε μαζί μας: σκηνή 3-4 ατόμων, υπόστρωμα + 2slipping bang, ρούχα καλοκαιρινά + 2φούτερ(δεν πρέπει να καλύψουν πάνω από 40λίτρα τα ρούχα μας...), οργανωμένο φαρμακείο με ( Αντισηπτικά, Αντιβιοτικά, Φάρμακα για Εγκαύματα, Αντιισταμινικά, Φάρμακα Παυσίπονα και Αναλγητικά) κιτ επισκευής ελαστικών, εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα (τέντωμα αλυσίδας), ένα σετ αδιάβροχα και όρεξη για περιπέτεια.


....υπό κατασκευή

6 σχόλια:

  1. Διάλεξε, όποιο μήνα σε βολεύει, εγώ θα ετοιμάσω όλα τα υπόλοιπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μοτοσικλετιστή Ευθύμη!
    Το ταξίδι που προγραμματίζεις είναι εκπληκτικό! Προσωπικά έχω επισκεφτεί τις συγκεκριμένες χώρες εκτός από την Αλγερία και την Τυνησία. Αν χρειαστείς πληροφορίες για Μαρόκο είμαι στην διάθεσή σου...
    Αυτό που θα πρέπει να ελέγξεις είναι κατά πόσο τα σύνορα Μαρόκο-Αλγερία και Αλγερία-Τυνησία είναι ανοιχτά. Από όσο γνωρίζω -τουλάχιστον για αυτά Μαρόκο-Αλγερία- είναι κλειστά. Κάνε ένα τηλέφωνο στις πρεσβείες για να είσαι σίγουρος.
    Σε γενικές γραμμές το Μαρόκο και η Τυνησία είναι στο ίδιο στυλ. Αποτελούν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά ο τουρισμός έχει επηρεάσει αισθητά τον κόσμο...
    Μέχρι το φετινό μου ταξίδι, δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω.

    Εν πάση περιπτώσει η εμπειρία είναι μοναδική!

    Να είσαι καλά και καλούς δρόμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον χαιρετισμό σου. Ναι, θα χρειαστώ πληροφορίες αλλά μόλις καταλήξω στο ακριβές δρομολόγιο που θα ακολουθήσουμε. Έχω μιλήσει με άτομα που έχουν κάνει αυτό το δρομολόγιο και μου είπαν τα ίδια που μου ανέφερες. Μάλλον θα κάνω πέρασμα από Ισπανία στην Αλγερία και μετά Τυνησία. Δεν έχω πάρει τιμές για καράβια ακόμα, ελπίζω οι τιμές να μην είναι απαγορευτικές. Για το Μαρόκο δεν έχω μεγάλο ενθουσιασμό, θα προτιμήσω να πάω Πορτογαλία μιας και θα φτάσω μέχρι εκεί.
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα
    Φιλικά Ευθύμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γύρος της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι ένας δημοφιλής προορισμός -δικαίως- των περισσοτέρων μοτοσικλετιστών. Φτάνοντας στο νοτιότερο σημείο, στους περισσότερους δημιουργείται το ερώτημα για το αν θα πρέπει να περάσουν στην Αφρική... Ο χρόνος είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας! Κάποιοι προτιμούν η τύχη να αποφασίσει...έτσι ρίχνουν το κέρμα! :)
    Το πέρασμα σε μια άλλη ήπειρο αποτελεί μια "πρόκληση". Δεν μπορεί να αποκλειστεί μόνο από τις περιγραφές και τις γνώμες άλλων.
    Αυτό που θα μπορούσα να σου πω -με την διάθεση να βοηθήσω- είναι πως η Ανδαλουσία αποτελεί μια πολύ καλή γεύση του "αραβικού" κλίματος, που θα συναντήσει ο επισκέπτης του Μαρόκου. Ασφαλώς το να γνωρίσεις την καθημερινότητα και τον κόσμο, θα πρέπει να μπεις στο Μαρόκο, διαθέτοντας όμως αρκετό χρόνο και επισκεπτόμενος και μη τουριστικά μέρη.
    Η Πορτογαλία αποτελεί μια εκπληκτική χώρα με συμπαθείς ανθρώπους. Έχοντας επισκεφτεί και τις δύο χώρες, αν με ρωτούσες που θα ήθελα να ξαναπάω, θα σου έλεγα στην Πορτογαλία...
    Στην σελίδα του MotoRiders Club, θα βρεις αρκετές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι του 2006.

    ΥΓ. Τα πλοία Ισπανία - Μαρόκο να τα υπολογίζεις 90-100€ (πήγαινε-έλα) για αναβάτη και μοτοσικλέτα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ανταπόκριση για Αλγερία.
    Οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Τυνησία περνάνε από Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι στιγμής οι διαδρομές που θα έχουν τις λιγότερες αλλαγές είναι από την 1η – 8η . Από Μαδρίτη μάλλον θα αλλάξει το πρόγραμμα. Το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθούμε προς Πορτογαλία (Λισαβόνα) και να ξαναγυρίσουμε προς Νότια Ισπανία αυτή τη φορά στο (Alicante ) και να περάσουμε απέναντι στο ( Oran) της Αλγερίας. Θα ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο της ενδοχώρας Ν4 με κατεύθυνση προς την Τυνησία. Το πιο πιθανό, είναι να αναλάβει όλα τα περάσματα γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Έτσι δεν θα χρειαστεί να έχουμε το άγχος πια μέρα θα γίνει το πέρασμα από Ευρώπη προς Αφρική και το αντίστροφο από Τυνησία- Σικελία- Ιταλία- Ελλάδα.
    Το κόστος εισιτηρίων είναι όντως όπως το αναφέρεις με μικρές αποκλίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή