Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Το Στολίδι της Θεσσαλίας

Μπορεί τα τελευταία 12χρόνια να δηλώνω κατοικία στο Ξινό-Νερό Φλώρινας αλλά οι ρίζες μου βρίσκονται 230 χλμ. μακριά. Πιο συγκεκριμένα η καταγωγή μου είναι από τους Σοφάδες Καρδίτσας.
Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα κομμάτι απο την πατρίδα μου....



Η Λίμνη Πλαστήρα είναι η απόδειξη πως όταν ο άνθρωπος σέβεται τη φύση και «συνεργάζεται» μαζί της, το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό. Βλέποντάς την νομίζεις ότι βρίσκεται εκεί από πάντα. Τόσο όμορφα και αρμονικά δένουν όλα τριγύρω, το νερό, η πυκνή βλάστηση, τα γραφικά χωριά, τα άγρια βουνά και ο αντικατοπτρισμός τους στην υγρή επιφάνεια. Είναι ένας τόπος που συνεχώς μεταβάλλεται, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, αλλά πάντα παραμένει γοητευτικός! Είναι πολλοί τόποι μαζί, ο ένας πιο όμορφος από τον άλλο!

Η λίμνη δεν ήταν εκεί «από πάντα»! Για χιλιάδες, για εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένα «απλό» οροπέδιο, αυτό της Νεβρόπολης, όπου κάποτε τριγυρνούσαν ελάφια, («νεβρός» σημαίνει το νεογνό του ελαφιού), και το οποίο περίμενε υπομονετικά να συναντήσει το «πεπρωμένο» του! Ενδιάμεσα, γνώρισε στιγμές δόξας στα μέσα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν για έναν χρόνο (1943-1944) λειτούργησε συμμαχικό αεροδρόμιο, κάτω από τη μύτη των ναζί.



To Νεοχώρι έχει την ομορφότερη θέα στη λίμνη

Την ημέρα καλυπτόταν από «φορητά» (!) δέντρα και τη νύχτα άναβαν οι δαυλοί που σηματοδοτούσαν τον διάδρομο προσγείωσης.
Όραμα του Πλαστήρα για το οροπέδιο της Νεβρόπολης το πλήρωμα του χρόνου ήρθε όταν σχηματίστηκε η ιδέα της λίμνης στο μυαλό ενός οραματιστή, που καταγόταν από ένα γειτονικό χωριό, το Μορφοβούνι.
Ήδη από τη δεκαετία του ΄20, ο «Μαύρος Καβαλάρης», ο στρατηγός και πολιτικός ηγέτης, Νικόλαος Πλαστήρας, είχε «δει» τη λίμνη που αργότερα θα έπαιρνε το όνομά του. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να την δει στην πραγματικότητα, καθώς πέθανε το 1953, έξι χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος.
Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 1959. Το νερά που κατέβαιναν από τα γύρω βουνά, χείμαρροι, ρυάκια και πηγές που σχημάτιζαν τον ποταμό Μέγδοβα (ή Ταυρωπό) άρχισαν να συγκεντρώνονται στη λεκάνη της Νεβρόπολης, ώσπου σχηματίστηκε η απαστράπτουσα λίμνη. Οι ντόπιοι δεν «έβλεπαν» την ομορφιά του νέου τοπίου, «έβλεπαν» μόνο τα χωράφια που έχασαν.
Οι περισσότεροι αφού έκλαψαν για το βιος τους, πήραν την αποζημίωση και κατηφόρισαν για την Καρδίτσα ή για την Αθήνα. Επί τρεις δεκαετίες ο τόπος έμοιαζε βυθισμένος σε γλυκό λήθαργο. Ώσπου, δειλά δειλά, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι επισκέπτες.
Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ γνωστή. Ο ένας ξενώνας διαδεχόταν τον άλλο, και σε κάθε χωριό ξεπηδούσε και μια καινούργια ταβέρνα, και νάτην σήμερα τη λίμνη Πλαστήρα, να αποτελεί ένα από τους πιο περιζήτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας.
Το αξίζει 100%! Ιδανικό μέρος για αυτούς που αγαπούν το βουνό, αλλά και για αυτούς που αγαπούν το νερό. Για αυτούς που θέλουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, που θέλουν να αράξουν στις όχθες με ένα καλάμι ψαρέματος και να ρεμβάσουν με τις ώρες.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας και των σπορ, αυτούς που θέλουν να δοκιμάζουν τις αντοχές τους στο νερό, τη γη ακόμα και στον αέρα. Για τους καλοφαγάδες, για αυτούς που αγαπούν το κρέας, αλλά και για αυτούς που αγαπούν το ψάρι. Κοντολογίς, για όλους!
Στα αγραφιώτικα «φιόρδ» από το Νεοχώρι μέχρι το φράγμα ακολουθεί το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής. Το ανάγλυφο της «ακτογραμμής» και των βουνών που την περιβάλλουν θυμίζει μικρογραφία νορβηγικών φιόρδ Το χωριό με το παράξενο όνομα Μπελεκομύτης, αποτελεί «βάση» των πεζοπόρων που εφορμούν στα Άγραφα λίγο μετά τον Μπελεκομύτη, ένας δρόμος στα δεξιά οδηγεί στο ιστορικό χωριό Καρίτσα και πάνω από αυτήν, σε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής, την Παναγία Πελεκητή.

ΔΙΑΜΟΝΗ Υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια.
Στο Νεοχώρι: Ξενώνας «Πανδίων» (24410 93201). Όμορφο κτίριο από πέτρα και ξύλο, άνετα δωμάτια.
Ξενοδοχείο «Ναϊάδες» (24410 93333) με καταπληκτική θέα στη λίμνη. Ξενώνας «Αγνάντι» (24410 93190-1), ο πρώτος που λειτούργησε στην περιοχή.
Όλα τα παραπάνω καταλύματα βρίσκονται στο Νεοχώρι. Στα Καλύβια Πεζούλας: «Αιολίδες» (24410 92966).
ΦΑΓΗΤΟ Στο Νεοχώρι: Για κρεατικά και κυνήγι ο «Κελεπούρης» (24410 93207), για μαγειρευτά και της ώρας στο «Αγνάντι» (24410 93190-1).
Στα Καλύβια Πεζούλας στο «Φαγοτόπι» (24410 92998), το οποίο το χειμώνα μένει κλειστό τις καθημερινές.
Για πέστροφα, αλλά και κρεατικά, στον «Ψαρόγιαννο» (24410 93280).
Explore ΝatureΑνακαλύψτε τις πιο μαγευτικές διαδρομές, γνωρίστε τη φύση και την ιστορία της περιοχής και μάθετε πού θα βρείτε το καλύτερο φαγητό και τα πιο ατμοσφαιρικά καταλύματα στο Explore Nature που κυκλοφορεί μαζί με το «Έθνος» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου.
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ
*Αν ο δημιουργός του επιθυμεί να το αφαιρέσουμε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου