Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Γύρος Λίμνης Σερβίων – Φράγμα Πολυφύτου


Γύρος Λίμνης Σερβίων – Φράγμα Πολυφύτου

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Σημείο Συνάντησης:

40΄18,34Β

21΄47,03 Ε

Καφέ Anastazia

(Μικρό κύκλο, είσοδο από Κοίλα)

09:00-10:00

Η "Τεχνητή λίμνη Σερβίων" δημιουργήθηκε μετά το 1973 όταν γέμισε η λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα μετά την κατασκευή του φράγματος "Πολυφύτου" που βρίσκεται στα όρια των Ιμέρων (Δ. Δ. Σερβίων) και του Δήμου Βελβεντού. Το υδροηλεκρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ (τρεις μονάδες των 125 ΜV) βρίσκεται κοντά στον εγκαταλειμμένο οικισμό Πολύφυτο του Δήμου Βελβεντού.


Αξιοθέατα- οικοτουριστικές υποδομές

Ο Διευρυμένος Δήμος Σερβίων παρουσιάζει επιγραμματικά τα παρακάτω τουριστικά αξιοθέατα και άλλα ενδιαφέροντα:


Την μοναδικού κάλους Υψηλή Γέφυρα Σερβίων πάνω από την τεχνητή λίμνη που ενώνει την βόρεια και νότια ακτή της , που η θέα της από το χωριό Νεράιδα αλλά και μακρύτερα από όλες τις περιμετρικά ορεινές περιοχές μένει αξέχαστη στον καθένα.


Το μοναδικό στη δυτική Μακεδονία Βυζαντινό κάστρο (βυζαντινή ακρόπολη) με πύργους και δύο σειρές τειχών (6ος- 11ος αιώνας). Καθώς και το άγνωστο (ίσως ακόμα και στις αρμόδιες υπηρεσίες) κάστρο των Λευκάρων.


Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες (στα Σέρβια , το Τριγωνικό, το Πλατανόρρευμα, το Προσήλιο, το Πολύρραχο, τα Κρανίδια, τις Γούλες )


Τα ερείπια της Μεγάλης βασιλικής (11ος αιών) που πιθανότατα ήταν ο επισκοπικός ναός της επισκοπής Σερβίων της μετέπειτα Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.


Σπηλαιοεκκλησιές με βυζαντινές τοιχογραφίες.


Αξιοθαύμαστους γεώτοπους οι οποίοι προτάθηκαν σε διεθνές συνέδριο ( Λέσβος 1997) για να αναγνωρισθούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ.


Οι γεώτοποι είναι:


α) Τέσσερα εντυπωσιακά φαράγγια, δύο εκατέρωθεν του λόφου των βυζαντινών μνημείων Σερβίων, ένα στο Προσήλιο και ένα νότια της Μεσιανής- Βαθυλάκκου.

β) Πολλά μεγαλόπρεπα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια που συνδέονται με θρύλους και παραδόσεις «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» «Μαρμαρωμένος δεσπότης», «Αετός», «Αρκούδα» κλπ.

γ) Το μεγάλο γεωλογικό ρήγμα, του οποίου το μέτωπο διακρίνεται εντυπωσιακά σε πολλές θέσεις των Σερβίων, και είναι ιδανικό για επίδειξη σε επισκέπτες και ιδιαίτερα σε μαθητές και φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου