Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Γιαννιτσά-Πόζαρ



Κυριακή 29/03/09 και ο καιρός από νωρίς το πρωί μας ξεκαθάριζε ότι δεν θα δούμε ήλιο στον ουρανό.
Καλό ντύσιμο, (αντάξιο της θερμοκρασίας) και στο δρόμο τα 2 Varadero (ναι καλά διαβάσατε, ΔΥΟ έγιναν τα θηρία από το Ξινό-Νερό, στην παρέα προστέθηκε ο φίλος Κώστας με την Λένα με το νέο τους ΜΚ3) με κατεύθυνση για Γιαννιτσά μέσω Έδεσσας. Είπαμε να δούμε σήμερα τι καφέ φτιάχνουν στην πόλη τους.
Τα Γιαννιτσά , η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας είναι χτισμένη στον απέραντο κάμπο της περιοχής όπου η Πηνελόπη Δέλτα μίλησε για τα μυστικά του.
Μια σύγχρονη πόλη , 42.000 κατοίκων , με έντονη νυχτερινή ζωή δίνει πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη. Πέρα από την διασκέδαση σε κάθε γωνιά της πόλης που σφύζει από ζωή , τα Γιαννιτσά παρουσιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον. Σε όλη την έκταση της πόλης , ο επισκέπτης μπορεί να δει και να μελετήσει σπίτια μακεδονικού χαρακτήρα που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην γενική της όψη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μνημεία που έχουν χτιστεί την εποχή της τουρκοκρατίας στην περιοχή και σήμερα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς. Άλλωστε τα Γιαννιτσά κατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης.
Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση , ανάμεσα στην πεδιάδα και το Πάικο , πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία Οδό. Την εποχή της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε πνευματικό , θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα.
Στην σύγχρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτισμού στον αγώνα της απελευθέρωσης ξακουστός βάλτος των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και έχει συντελέσει στην αύξηση του πληθυσμού.
Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία , Πύργος του Ρολογιού , Τέμενος Γαζή Εβρενός , τα Λουτρά Καΐάφα , το Ιεροδι-δασκαλείο , η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860) , το νεοκλασικό Πολύκεντρο , το Τουριστικό περίπτερο Φιλίππειο , το Ανοιχτό Θέατρο 2000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο.
Η οδήγηση χαλαρή και ο δρόμος χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Αφού φτάσαμε και διασχίσαμε τα Γιαννιτσά, εκ των έσω, κατευθυνθήκαμε για το Κέντρο Ιππικής Τέχνης λίγο έξω από την πόλη.
Λίγες ψιχάλες και 13οC δεν ήταν ικανά να μας χαλάσουν τη μέρα. Μικρή βόλτα στις εγκαταστάσεις αλλά το κέντρο υποδοχής κλειστό, ξανά στα θηρία και πίσω στο κέντρο της πόλης, για εκείνον τον καφέ που λέγαμε…
Κόσμος αρκετός σε όλο τον πεζόδρομο είχε κατακλείσει τα μαγαζιά της πόλης και συνέχιζε να περνάει μπροστά από το καφέ Prestige όπου απολαμβάναμε τα ζεστά μας ροφήματα.
Η συνέχεια μας βρίσκει να έχουμε μετέβη απέναντι στο ουζερί Προξενείο, όπου κοινή απαίτηση όλων ήταν να δοκιμάσουμε και τους ουζομεζέδες της πόλης.
Αφού όλα τα ροφήματα και εδέσματα πέρασαν από σχολαστικό έλεγχο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής με την μόνη διαφορά πως στην διασταύρωση του Μαυροβούνιου εμείς στρίψαμε δεξιά με κατεύθυνση τα Λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας.
Οι ιαματικές πηγές (Λουτροθεραπείας-Ποσιθεραπείας) βρίσκονται σε υψόμετρο 360-390 μ. και σε έκταση 75 στρεμ. Απέχουν 13 χλμ. από την Αριδαία, την έδρα του Δήμου, 30 χλμ. από την Έδεσσα, πρωτεύουσα του Ν. Πέλλας και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται ορεινή. Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία.
Τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920 αφού για αιώνες πρόσφεραν την ευεργετική τους επίδραση στον άνθρωπο. Οι πηγές έχουν παροχή 650 κυβικά μέτρα ανά ώρα και θερμοκρασία 37-38°C. Το νερό χαρακτηρίζεται ως θερμό, HCO3-Ca-Ng-K-B-As ολιγομεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό.
Χωρίς αρκετό κόσμο στο χώρο, απολαύσαμε τον απογευματινό καφέ στο κοινοτικό κατάστημα όπου τα πειράγματα πήραν και έδωσαν.
Κοντινή διαδρομή, που μας πρόσφερε, ωραίες εικόνες και όμορφα συναισθήματα. Τη συστήνουμε ανεπιφύλαχτα σε όλους.

Υ.Γ.
Κώστα και Λένα καλώς ήρθατε στη μαγική εμπειρία του ταξιδιού με μοτοσικλέτα!!!
Πάντα ασφαλή και όρθια χιλιόμετρα.

Φωτογραφίες της μικρής εξόρμησης:
http://picasaweb.google.gr/eftimios68/kZlYvG02#

3 σχόλια:

  1. Με το καλό να γίνεται και 100, αλλά "θηρία";
    Στα λουτρά γιατί πήγες; Μας κρύβεις κάτι;
    Καμμιά φωτό παίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει οι φωτό τις είδα.
    Μήπως έχεις παχύνει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου χάνεσαι για λίγο καιρό και μετά σαν κομήτης μου πετάς και καμιά δεκαριά ερωτήσεις, ωραίος ο παίχτης!
    Για μέρη που σε λίγο καιρό θα τα χρειαστούμε πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τους δρόμους…
    Ένας παππούς από τα μέρη μας (Καρδίτσα), μου έλεγε πάντα, …Άντρας που δεν γράφει στη ζυγαριά 100κιλά, τι τον θες;
    Ε, όλο το χειμώνα το προσπαθώ, ακόμα δεν το κατάφερα, τι να κάνω προσπαθώ!!!!

    Και για Σαββατοκύριακο κανόνισε να βρεθούμε, κατηφορίζω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή