Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Σε τοποθεσία με ιστορία η φιλοξενία των Τούρκων...

Η ακρόπολη της Άσσου κοντά στην Τροία. Αυτή ήταν η περιοχή όπου ο Αλέξανδρος στις αρχές της εκστρατείας του στην Ασία απέδωσε τιμές στον αγαπημένο του ήρωα Αχιλλέα.

Άσσος, η (αρχ.)
Σημαντική πόλη της Μικράς Ασίας στα νότια της χερσονήσου της Τρωάδος, ακριβώς απέναντι από τη Μήθυμνα της Λέσβου. Χτισμένη πάνω σε έναν απότομο λόφο ύψους 234 μέτρων, κοντά στη θάλασσα, διέθετε σπουδαίο λιμάνι στον Αδραμυττινό κόλπο, τα δε ισχυρά της τείχη και ο μεγάλος λιμενοβραχίονας τόνιζαν ακόμη περισσότερο την οχυρή και επίκαιρη θέση της.
Σήμερα, πάνω στα ερείπια της είναι χτισμένο το τουρκικό χωριό Μπεράμ. Ίχνη από προϊστορική κατοίκηση δεν έχουν ακόμη επισημανθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανή η χρήση της θέσης στην Εποχή του Χαλκού λόγω των φυσικών της πλεονεκτημάτων.
Η πόλη θα πρέπει να ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα από Λεσβίους αποίκους που ήλθαν από την απέναντι παραλία, όπως μας πληροφορεί ο Ελλάνικος, και μαζί με την Άντανδρο αποτέλεσαν τα κυριότερα ορμητήρια για την κατάκτηση της παραλιακής περιοχής που αργότερα ονομάστηκε Μυτιληναίων αιγιαλός.
Το 560 π.Χ. η Άσσος υποτάχθηκε στους Λυδούς μαζί με όλη τη Μυσία και από το 548 περιήλθε στους Πέρσες. Είναι γνωστό πως οι Πέρσες βασιλείς προμηθεύονταν από την περιοχή της σιτάρι και άσσιον λίθον.
Το 479 π.Χ. η πόλη ανέκτησε την ελευθερία, της και έγινε μέλος της Δηλιακής (Αθηναϊκής) συμμαχίας.
Το 405 π.Χ. εγκαταστάθηκε ολιγαρχία την οποία, το 360 π.Χ., διαδέχθηκε τυραννία. Ο πιο γνωστός από τους τυράννους της υπήρξε ο Ερμείας, που είχε ιδρύσει φιλοσοφική σχολή, στην οποία διέτριψε για μικρό διάστημα και ο Αριστοτέλης.
Μετά από μικρή περσική κατοχή, η Άσσος απελευθερώθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, για να καταλήξει, μετά τον θάνατο του, υπό την κυριαρχία του Λυσιμάχου της Θράκης και αργότερα των βασιλέων της Περγάμου. Τότε μετονομάστηκε σε Απολλωνία και από το 133 π.Χ., μαζί με όλο το περγαμηνό βασίλειο, εντάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Από την αρχαία πόλη διατηρούνται σπουδαία ερείπια. Κατ' αρχήν, τα τείχη της σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, μερικοί δε πύργοι μέχρι ύψους 18-20 μέτρων χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο και περιβάλλουν την ακρόπολη, την πόλη και το αρχαίο λιμάνι. Από την κύρια πύλη, στα Δυτικά, ένας πλακοστρωμένος δρόμος οδηγούσε στην αγορά, που είναι ένα τραπέζιο 150x60 μέτρα ακριβώς κάτω απ' την ακρόπολη και με θέα προς τη θάλασσα.
Τα μεγαλύτερα από τα οικοδομήματα της, που ανήκουν στην Περγαμηνή περίοδο, είναι δύο μεγάλες διώροφες στοές, το βουλευτήριο και ένας μικρός πρόστυλος ναός. Πίσω απ' την αγορά υπάρχει το θέατρο, που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και ένα μεγάλο λουτρικό συγκρότημα των Ρωμαϊκών χρόνων. Στα πλάγια του δρόμου, δυτικά πύλης-αγοράς, βρίσκονταν οι τάφοι που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ δίπλα στην πύλη ανασκάφηκε ένα γυμνάσιο με περίστυλη αυλή.
Τα μνημεία που προαναφέρθηκαν αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές από το 1881 ως το 1883, ενώ τα πολλά επιφανειακά λείψανα κατοικιών δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη. Το πιο σημαντικό όμως μνημείο της Άσσου είναι ο ιδιόρρυθμος ναός της, που βρίσκεται στην ακρόπολη.

1 σχόλιο: