Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Guca, Serbia - Kosovo






Τα Βαλκάνια με άρωμα μουσικής και διαδρομές βγαλμένες από παραμύθι...!!!!!




Εδώ και αρκετά χρόνια στην Guca της Σερβίας διεξάγεται το Βαλκανικό φεστιβάλ πνευστών μουσικών σχημάτων. Το φεστιβάλ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Διαρκεί 10-15 μέρες και κατά την διεξαγωγή του επικρατεί "λαϊκό παραλήρημα".
Δεκάδες ορχήστρες τσιγγάνικες και μη πλημμυρίζουν τους δρόμους του μικρού χωριού και δημιουργούν ένα αληθινό “Underground”  με Bregovic και Κουστουρίτσα που δεν έχει τελειωμό.
Δρόμοι γεμάτοι με επισκέπτες που χορεύουν, τραγουδούν και "ερωτεύονται" αυτή την κουλτούρα που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Τίτο.
Όταν όμως το αλκοόλ παίρνει την τιμητική του θέση όλα και όλοι γίνονται ένα, μια αγκαλιά, μια παρέα, μια μουσική. Οι νέοι λατρεύουν την παράδοσή τους και το δείχνουν με κάθε τρόπο, το μόνο εύκολο είναι να δημιουργήσεις φίλους και να χορέψεις μαζί τους μέχρι το πρωί.





Το δρομολόγιο που ακολουθήσαμε ήταν:
Φλώρινα -  ΠΓΔΜ (Prilep, Veles, Kumanovo) - Σερβία (Leskovac, Nis, Krusevac, Kralievo, Guca)
Η επιστροφή μας:
Σερβία (Guca, Novi Pazar{διασχίσαμε τους δύο εθνικούς δρυμούς Golija & Kopaonik} - Κόσοβο (Mitrovica, Pristina, Urosevac) - ΠΓΔΜ (Skopje, Veles, Priliep) - Φλώρινα.
Διαδρομές γνωστές σε μένα από την δεκαετία του΄80 αλλά κάθε δρόμος έχει πάντα κάτι νέο να δώσει. Σε όλη την διαδρομή κάναμε αρκετές στάσεις σε μοναστήρια, ποτάμια και μικρά χωριουδάκια, που για τους κατοίκους, η θέα μεγάλων μοτοσικλετών πάντα είναι ενδιαφέρουσα.
Φανταστικά τοπία διασχίσαμε μετά το Nis όπου το πράσινο απλωνόταν μπροστά μας απλόχερα ενώ ο γκρίζος ουρανός μας φιλοδώρησε και μια μικρή καταιγίδα έξω από το Krusevac.



Για να φτάσουμε στην Guca επιλέξαμε τον παλιό δρόμο από Kralievo. Η επιλογή μου αυτή ήταν ίσως η καλύτερη σε όλο το ταξίδι. Δρόμος καταπράσινος, στενός με διάσπαρτα σπίτια-φάρμες σε όλο του το μήκος μας έκανε να ελαττώσουμε ταχύτητα και να φωτογραφίζουμε κάθε τόσο διάφορα σημεία.



Για την διαμονή στο χωριό δεν υπάρχει θέμα αφού όλα μα όλα τα σπίτια (περίπου1700!!!!) έχουν διαμορφώσει δωμάτια και αυλές για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.
Για ένα κρεβάτι σε δωμάτιο θα πληρώσετε περίπου 20-30ευρώ και για σκηνή σε αυλή 10-15ευρώ τις μέρες αιχμής.
Υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο που συνήθως είναι κλεισμένο για τους επίσημους καλεσμένους, μην μπείτε στον κόπο να τηλεφωνήσετε, θα πάρετε αρνητική απάντηση.
Φαγητό και ποτό ρέει άφθονο (τόση μπύρα δεν έχω ξαναδεί στην ζωή μου) και καλό θα είναι όσοι πάνε να δοκιμάσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ (κρέας με λαχανικά σε μεγάλα πήλινα πιθάρια, γουρουνόπουλο στη σούβλα, κά.)
Image and video hosting by TinyPic
Πολύ νόστιμο και φτηνό είναι και το φαγητό στις πολλές καντίνες που υπάρχουν σε όλο το χωριό. Διαλέγεις το κρέας και μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες βρίσκεται μπροστά σου για να βάλεις ότι θέλεις μέσα. Κόστος περίπου 2-2,5ευρώ.
Η διαμονή μας ήταν υπέροχη με καλό καιρό, θερμοκρασίες από 15C έως 38C. Γνωρίσαμε αρκετούς φίλους από Ελλάδα και από Σερβία και δώσαμε ραντεβού του χρόνου με πιο πολλές μέρες στη διάθεσή μας. Η γύρω περιοχή προσφέρετε και έχει φανταστικές διαδρομές για μονοήμερες εκδρομές.

Την επιστροφή μας θα την διαβάσετε σε επόμενη ανάρτηση.

Φωτογραφίες από το εκδρομικό εδώ.
.
.
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου