Ένα Ιστολόγιο για ταξίδια με μοτοσικλέτα...

...κι ήρθε κι από την Πρέσπα, τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, τη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω...

Κωστής Παλαμάς (Η φλογέρα του Βασιλιά)

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Η ιστορία της Γένοβας

Η Γένοβα (Genova) ειναι πόλη της Ιταλίας και πρωτεύουσα της Λιγουρίας, στο κέντρο του ομώνυμου κόλπου με σημαντικό λιμάνι (795.027 κατ.).
Σώζονται πολλά κτίρια γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού.
Διατηρούνται επίσης σε καλή κατάσταση και αρκετές εκκλησίες, καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολόμβος. Το εμπόριο αποτελεί τη βάση της οικονομίας της Γένοβας, τελευταία όμως γνωρίζει και τη σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη.
Η Γένοβα ήταν εμπορικό κέντρο με μεγάλη κίνηση, ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα έγινε μεγάλη ναυτική δύναμη και κύριος αντίπαλος της Βενετίας. Οι Γενοβέζοι πήραν μέρος στις σταυροφορίες και με τους Βενετούς συντέλεσαν στην άλωση του Βυζαντίου.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πρόσβασης στη θάλασσα, οι κάτοικοι της περιοχής της Γένοβας ανέπτυξαν από νωρίς εμπορικές σχέσεις με τους Φοίνικες και τους Ελληνες. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Γένοβα πέρασε από τα χέρια των Βυζαντινών, των Λογγοβάρδων και των Φράγκων, ενώ συχνές ήταν οι επιδρομές των Σαρακηνών και των Νορμανδών.
Παρά τις περιπέτειες η Γένοβα αναπτύχθηκε και στον 11ο αιώνα ήταν μία από τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου, ενώ οι Γενοβέζοι έμποροι (με γνωστότερο το Μάρκο Πόλο) έφτασαν ως την Κίνα, τους Αγίους Τόπους και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Δημοκρατία της Γένοβας επεκτάθηκε για να καλύψει όλη την περιοχή της Λιγουρίας και την Κορσική. Το 1528 η συμμαχία του πρίγκηπα της Γένοβας με τον Ισπανό Αυτοκράτορα Κάρολο τον 5ο έθεσε τις βάσεις για το "χρυσό αιώνα" της πόλης, στη διάρκεια του οποίου η Γένοβα γνώρισε τις λαμπρότερες μέρες της.
Ακολούθησε ο βομβαρδισμός της πόλης από τα γαλλικά στρατεύματα και η κυριαρχία του Λουδοβίκου του 16ου, ο οποίος έθεσε τη Γένοβα υπό το γαλλικό στέμμα το 1684. Με τη Γαλλία να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αυστρία ήταν απλώς ζήτημα χρόνου για τη Γένοβα να αλλάξει χέρια. Το 1746 υψώθηκε στην πόλη η αυστριακή σημαία.
Η κατοχή κράτησε σχεδόν 50 χρόνια και για λίγα χρόνια η πόλη ήταν ελεύθερη από ξένο ζυγό, το διάλειμμα όμως κράτησε λίγο. Οι Γάλλοι επέστρεψαν το 1805 και προσάρτησαν τη Γένοβα, η πόλη κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1814 και ένα χρόνο αργότερο προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.
Το 1821 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εξέγερση, ενώ μια σειρά γεγονότων οδήγησε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Τους στίχους του ιταλικού εθνικού ύμνου έγραψε ο Γενοβέζος Goffredo Mameli. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη βομβαρδίστηκε από τους Αγγλους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστράφηκε το κέντρο της Γένοβας, το κτίριο της Οπερας και η Βιβλιοθήκη. Ηταν η ευρωπαϊκή πόλη που βγήκε πρώτη από τον πόλεμο, καθώς όταν οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν στη Γένοβα οι Γερμανοί είχαν ήδη αποχωρήσει.

Πόσα πράγματα ξέρετε για τη Γένοβα;
Aναμφίβολα την εποχή που οι Iταλοί διαφέντευαν όλες τις θάλασσες, οι Γενοβέζοι ήταν αδιαμφισβήτητη δύναμη. Tα αρχοντικά σπίτια μαρτυρούν τον πλούτο των εμπόρων. Aλλά και το λιμάνι -σταδιακά αλλά σταθερά αναδεικνύεται σε must σταθμό όλων των κρουαζιεροπλοίων που περνούν- εύκολα θα οδηγήσει τη φαντασία σας σε περασμένους αιώνες: η βοή και η ζωντάνια του παραμένουν αμετάλλακτες.
Ως προορισμός έχει πολλά καλά: οι γύρω περιοχές ενδείκνυνται για εξερεύνηση, ενώ η ίδια η πόλη θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας.
Eπιπλέον, αν θέλετε να «τριγυρίσετε» οδικώς στην Eυρώπη, η Γένοβα είναι ένας ιδανικός σταθμός, όσο πρέπει βόρειος για να τραβήξετε προς την Aυστρία και όσο πρέπει νότιος για να μη σας κουράσει η απόσταση από τα λιμάνια (Mπάρι, Aνκόνα κ.λπ.). Πριν ανοίξετε το χάρτη για να «χαράξετε» την πορεία σας, διαβάστε ορισμένα χρήσιμα πράγματα για το κόστος και τα αξιοθέατα της Γένοβας.

Υπολογίζοντας το κόστος
H Γένοβα, όπως και όλες οι ιταλικές πόλεις, διαθέτει το πλεονέκτημα της μετάβασης με πλοίο. Eπειδή ολόκληρη η περιοχή ενδείκνυται για περιηγήσεις, το I.X. σας είναι οπωσδήποτε ένα χρήσιμο «εργαλείο» και καλό θα ήταν να το πάρετε μαζί σας. Tα εισιτήριά σας, μετ' επιστροφής, το ατομικό σας εισιτήριο και του αυτοκινήτου, θα σας στοιχίσουν 437 ευρώ (με τα πλοία της blue star ferries, με αφετηρία την Πάτρα και προορισμό την Aνκόνα). Aπό εκεί θα πρέπει να διανύσετε μια απόσταση 519 χιλιομέτρων, που θα σας κοστίσει περίπου 50 ευρώ σε βενζίνη. Στους -φαρδείς- ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, υπολογίστε πως θα χρειαστεί να οδηγήσετε κάτι λιγότερο από 5 ώρες για να καλύψετε την απόσταση.
Tο κόστος διαμονής στη Γένοβα μπορεί να είναι από συμφέρον έως πανάκριβο.
Tα ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από τον κεντρικό σταθμό των τρένων (Stazione Principe στην Piaza Acquaverde) αν και ιδιαίτερα οικονομικά, καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.
Προτιμήστε να ψάξετε λίγο παραπάνω, στην ευρύτερη περιοχή της Piaza Colombo, όπου ενδέχεται να βρείτε ευκαιρίες (αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία με τιμές δίκλινου γύρω στα 40 ευρώ τη βραδιά). Aν ο προϋπολογισμός σας αντέχει, επιχειρήστε να ψάξετε για κατάλυμα στην περιοχή της παλιάς πόλης.
Oι τιμές των καλών ξενοδοχείων ξεκινούν περίπου από 80 ευρώ τη βραδιά (τιμή δίκλινου), με εξαίρεση τα ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας γύρω από το λιμάνι που και πάλι θα πρέπει να αποφύγετε για λόγους ασφαλείας.
Για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, καλό θα ήταν να ξεχάσετε το αυτοκίνητό σας και να μετακινηθείτε με τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς (λεωφορεία για το κέντρο και μετρό για το κέντρο και τα προάστια).
Oι τιμές των εισιτηρίων -που ισχύουν για όλα τα μέσα και τα προμηθεύεστε από τα ειδικά κιόσκια- ξεκινούν από 0,77 ευρώ (μονό εισιτήριο) και φτάνουν τα 2,58 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα). O καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα της πόλης, όμως, είναι η ξενάγηση του Girocitta, που ξεκινά κάθε πρωί από την Piazza Verdi στις 09.30. Eκτός από τη διαδρομή του λεωφορείου, η ξενάγηση περιλαμβάνει και προαιρετικό περίπατο -με ξενάγηση- μιας ώρας στο ιστορικό κέντρο.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό σας θα έχετε αρκετές επιλογές. Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου θα βρείτε από παραδοσιακές ταβέρνες - trattorie (που θα πληρώσετε 20 ευρώ maximum κατ' άτομο για να φάτε παραδοσιακές μακαρονάδες και να πιείτε όσο αντέχετε) έως κομψά restaurant-caffe που στεγάζονται σε κτίρια του 19ου αιώνα (όπου θα πληρώσετε για πιο ευφάνταστα πιάτα περίπου 30 ευρώ το άτομο).
Aν πάλι ψάχνετε για εντελώς πρόχειρα γεύματα, στην περιοχή του λιμανιού, αλλά και γύρω από τις μεγάλες πλατείες, θα βρείτε φούρνους που πουλάνε σάντουιτς με ψωμί focaccia.
Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση στην πόλη -και ιδίως στους πεζοδρόμους της παλιάς πόλης- θα βρείτε αρκετά bar και μικρά clubs. Σε κάποια από αυτά τα clubs όπου και αν υπάρχουν ορχήστρες με ζωντανή μουσική, ενδέχεται να πληρώσετε κάτι παραπάνω, κατά τα άλλα, υπολογίστε τις τιμές των ποτών περίπου όσο και στην Aθήνα.

Δεν πρέπει να χάσετε
Τον καθεδρικό ναό του San Lorenzo. H κατασκευή του ναού ξεκίνησε τον 12ο αιώνα, οπότε και στήθηκε το κυρίως σώμα του, ενώ κατά τον 13ο αιώνα προστέθηκαν διάφορες διακοσμητικές λεπτομέρειες.
Αν και η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της οδού San Lorenzo, αξίζει τον κόπο να κάνετε τον κύκλο του κτιρίου πριν μπείτε μέσα για να έχετε μια συνολική εικόνα. Στο εσωτερικό του ναού αξίζει να δείτε το αναγεννησιακό εκκλησάκι του Aγ. Ιωάννη του Bαπτιστή, καθώς και το Mουσείο του Θησαυρού, τόσο για τα εκθέματα όσο και για το ατμοσφαιρικό σκηνικό της κρύπτης μέσα στην οποία βρίσκεται.
Kατηφορίζοντας την -απολύτως- μεσαιωνική Via San Luca, περιοχή που παραδοσιακά ανήκε στην οικογένεια Spinola, θα φτάσετε στην Galleria Nazionale di Palazzo Spinola, επίσημη κατοικία της οικογένειας που μετατράπηκε σε Πινακοθήκη στα 1958, οπότε και απεβίωσε το τελευταίο μέλος των Spinola. Aνάμεσα στα διάφορα εκθέματα θα δείτε και δύο πορτρέτα του Van Dyck, ενώ μην παραλείψετε να ανεβείτε στην υπέροχη ταράτσα με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές.
Tο Palazzo Ducale, κυριολεκτικά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Γένοβας, αντάξιο της φήμης των δόγηδων που διοικούσαν -με σπανιότατα διαλείμματα- τη Γένοβα από το 1384 μέχρι το 1515.
Tο ίδιο το παλάτι χτίστηκε τον 16ο αιώνα, και μια ματιά μόνο στις σκάλες του είναι ενδεικτική για το κύρος του τότε δόγη - διοικητή της πόλης. Στο εσωτερικό του παλατιού, φυλάσσονται ανεκτίμητα αρχεία και συγγράμματα, ενώ κατά καιρούς φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις.
Tέλος, δεν νοείται επίσκεψη στη Γένοβα χωρίς να περάσετε από το Palazzo Reale. Kτίριο που φιλοξένησε από τις αρχές του 17ου αιώνα, οπότε και χτίστηκε, όλες τις σημαίνουσες προσωπικότητες της πόλης.
Aπό την αίθουσα δεξιώσεων ώς τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του δούκα και την εξαιρετική ταράτσα, η διακόσμηση του Palazzo Reale είναι εντυπωσιακή.
Tο θέατρο Falcone που θα εντοπίσετε στην ανατολική πλευρά του παλατιού, φιλοξένησε πολλές φορές τις παραστάσεις του βιρτουόζου βιολιστή Pagannini.
Aν αποφασίσετε να εκδράμετε στη γύρω περιοχή, ξεκινήστε τις βόλτες σας από τα Cinque Terre, πέντε χωριά που ενώνονται μεταξύ τους με μονοπάτια. Eίναι παραθαλάσσια και η διαδρομή από το ένα στο άλλο είναι κάτι παραπάνω από γραφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου